Dzisiaj jest 25 kwie 2018, 19:17 | UŻYWAMY PLIKÓW COOKIES - poznaj szczegóły


p0790 błąd

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

dequ

  • Posty: 25
  • Rejestracja: 21 lut 2014, 13:29
  • Lokalizacja: LdZ Polska
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2002

p0790 błąd

Post18 lip 2014, 18:38

Siemka mam pytanko samochód po nocy nie odpala kantrolki przygasają i nic aku wtedy ma 12.20v czyli ok, po doładowaniu nieraz odpali ,innym razem po jezdzie nic głucho wogóle nie kręci mówie rozrusznik rozbieram no może i do regeneracji niestety po założeniu znów to samo , dodam że pojawia się błąd p0790 "Przełącznik praca-normalna/osiągi - usterka"co to jest gdzie czujnik i od czego on ci jest?
Offline
Awatar użytkownika

Sasio

Nadinspektor ds. czystości żaby

  • Posty: 2960
  • Rejestracja: 01 sie 2010, 6:53
  • Lokalizacja: Szczecinek
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2003

Re: p0790 błąd

Post18 lip 2014, 21:11

Czym diagnozujesz?
Moje Twingo
Obrazek 15.08.2010 - 19.06.2011
Obrazek 23.06.2011 - 31.05.2015
Obrazek 06.01.2013 - 14.02.2013
Obrazek 07.06.2014 - 01.08.2014
Obrazek25.10.2014 - 27.11.2014

Szukasz części do Twingo ?
Sprawdź !
Offline

mory1971

  • Posty: 144
  • Rejestracja: 03 cze 2010, 16:18
  • Lokalizacja: pyskowice/monachium
  • Silnik: -

Re: p0790 błąd

Post18 lip 2014, 22:15

kilka minut szukania i juz wujek goooooogle podal odpowiedz .

wymien czujnik/wylacznik nad pedalem hamulca.
mozesz ew. sprobowac go na nowo ustawic ale watpie zeby pomoglo.wciskasz pedal hamulca ,blokujesz go w jakikolwiek sposob,nastepnie wyciagasz dzyndzel z czujnika hamulca ,nastepnie puszczasz pedal .
jezeli niepomoze tylko wymiana na inny.

-- 18 lip 2014, 21:16 --

blad pojawia sie np ,jezeli dluzej niz 30 sek .bedzie lekko wcisniety pedal hamulca wynika to z budowy czujnika (2 pary stykow)
nie mam polskich znakow na lapku :( szukajka glupieje z tego powodu :)
Offline

dequ

  • Posty: 25
  • Rejestracja: 21 lut 2014, 13:29
  • Lokalizacja: LdZ Polska
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2002

Re: p0790 błąd

Post19 lip 2014, 4:56

diagnozowalem podstawowym torkiem błąd skasowalem czujnik odpiolem już wcześniej i odpalic nie chcial kontrolki przygasaly tak jakby zwarcie nawet na dwa auta. lekko mulil z 3 razy i nic potem zaskoczył i już odpala .ale czujnik i ten błąd nie wplywaja przecież na zaplon . doszedłem że lampka oświetlenia bagażnika cały czas pali czyli grzybek klapy ale tak by pierniczyl że zwarcie ? myślę o innym rozruszniku na próbę. i czemu on ka 3 szczotki!
Offline

mory1971

  • Posty: 144
  • Rejestracja: 03 cze 2010, 16:18
  • Lokalizacja: pyskowice/monachium
  • Silnik: -

Re: p0790 błąd

Post19 lip 2014, 12:30

blad p0790 pojawia przy uszkodzonym czujniku,czujnik ma podwojne styki ,jedna para wlacza swiatlo stop druga para jest podlaczona do ECU i informuje o wcisnieciu pedalu hamulca.
jak juz bedzie wszystko sprawne wlacz sobie püierwszy bieg ,jedz i sproboj wcisnac hamulec przy wcisnietym pedale gazu,silnik zejdzie z obrotow.
nie mam polskich znakow na lapku :( szukajka glupieje z tego powodu :)
Offline

dequ

  • Posty: 25
  • Rejestracja: 21 lut 2014, 13:29
  • Lokalizacja: LdZ Polska
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2002

Re: p0790 błąd

Post19 lip 2014, 15:01

czujnik tak prawda po 30 sekundach błąd robiłem mocowanie sprzegla (Sasio)coś wie o tym i był fakt odlacsony to błąd jak najbardziej dlatego był.ale czemu nie kręci tylko kontrolki gasna elektromagnes cyka rozrusznik bez obciqzenia chodzi po za tym wczoraj regeneracja więc....tak jakby przy rozruchu zwarcie było bo jak odepne cały rozrusznik to nie przygasaja przy pseudo odpalaniu.ps Mory dzięki za info o czujniku
Offline

mory1971

  • Posty: 144
  • Rejestracja: 03 cze 2010, 16:18
  • Lokalizacja: pyskowice/monachium
  • Silnik: -

Re: p0790 błąd

Post19 lip 2014, 17:45

klemy na akumulatorze czyste ?wydrapane do golego metalu ?masa na karoserii czysta ,dobrze dokrecona ?
polaczenie masy miedzy silnikiem a karoseria ?
Akumulator .wszystkie cele sprawne ?zmierzyles jego wydajnosc ew. jesli to mozliwe gestosc elektrolitu w poszczegolnych celach ?
na probe pozycz akumulator sprawny z innego auta.
nie mam polskich znakow na lapku :( szukajka glupieje z tego powodu :)
Offline

dequ

  • Posty: 25
  • Rejestracja: 21 lut 2014, 13:29
  • Lokalizacja: LdZ Polska
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2002

Re: p0790 błąd

Post19 lip 2014, 18:34

mory1971 pisze:klemy na akumulatorze czyste ?wydrapane do golego metalu ?masa na karoserii czysta ,dobrze dokrecona ?
polaczenie masy miedzy silnikiem a karoseria ?
Akumulator .wszystkie cele sprawne ?zmierzyles jego wydajnosc ew. jesli to mozliwe gestosc elektrolitu w poszczegolnych celach ?
na probe pozycz akumulator sprawny z innego auta.

tak zrobione od aku idzie pod skrzynke bezp, czyste,spod aku idzie do silnika i tam jeszcze małe oczko dodatkowo tez wyczyszczone, i plus bezpośredni na rozrusznik tez i mały na elektro tez na w ch...a co jest.
aku wziąłem z innego auta na kable bo nie chce się zmieścić a ma 74 ah i prąd chyba 780 A kręci silnik 2.0 20v turbo to nie za słaby a twingo muli muli muli i nic ,poza tym bezpośrednio do rozrusznika na zapłonie z tego aku pomijając instalację też muli to samo , no nie wiem ja bym na rozrusznik postawił że źle zrobili ale to bym musiał sprawdzić na innym czy dopali (żeby z czystym sumieniem opierdo... na maksa baranów)albo ktoś na moim(może ktoś chętny z ŁODZI),
ps. po regeneracji włożyli 4 szczotkę bo były 3(według mnie orginalnie) ale to chyhba lepiej nie zaszkodzi ,i ta guma co od elektro idzie na uzwojenie była stopiona (chyba od tego że rozrusznik zwarł się nie obracał i duży prąd i dlatego?)
Mory a może to silnik blokuje i trzyma rozrusznik że słabo tak kręci, ale wczoraj nawet nie odpalił jak na kable z drugiego auta pożyczyłem na dwa aku i nic , a po jakimś czasie na starym z żaby odpalił i 2 raz i 3 ,żona rano dziś też mówi że odpalił ,wracam z kamieniołomu pyk no kur.....
Offline
Awatar użytkownika

branio

  • Posty: 155
  • Rejestracja: 19 lut 2013, 21:12
  • Lokalizacja: Kraków
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2005

Re: p0790 błąd

Post24 lip 2014, 18:56

Rozrusznik do roboty
Clip, wszelkie naprawy i części
Offline

dequ

  • Posty: 25
  • Rejestracja: 21 lut 2014, 13:29
  • Lokalizacja: LdZ Polska
  • Silnik: D4F 16V (75KM)
  • Rocznik: 2002

Re: p0790 błąd

Post24 lip 2014, 19:42

rozrusznik już był robiony zwarcie celi w aku przyczyną tzn zależy jak sie zwarlo to lipa a jak syf odkleil i nie zwieral to łapał od razu i było ok. już siedzi bosch nowy. dzięki i pozdro
ps. teraz lata żaba na 5w30 castrol edge olejowiec sklepowy mówi że szkoda kaski i lać 5w30 ale np orlen i. nie prEplacac za castrol ?
Następna

Wróć do Diagnostyka

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość